Sağlık

“İlk haftalarda deprem anını yeniden yaşamak doğal bir tepki”

Afetlerden sonra çok fazla kaygı, çaresizlik, korku, şok, duyguları hissedememe, tepkisizlik, çok ağlayamama ya da ağlayamama, suçluluk, iştahsızlık, sürekli deprem anını yaşıyormuş gibi hissetmenin doğal olduğunu belirten Dr. yine Dr. Sevilay Kantekin, “Travma mağdurlarının çoğu için bu tepkiler genellikle olaydan sonraki ilk haftalarda geçer. Bu süreçte pek çok kişi herhangi bir tedavi ya da müdahaleye ihtiyaç duymadan doğal olarak olay öncesi haline dönebilmektedir. Doğal adaptasyon sürecine saygı duymak gerekir. İlk günlerde öncelikle temel ihtiyaçlar karşılanmalı.”

 

Medical Park Karadeniz Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Sevilay Kantekin, deprem gibi doğal afetlerin bireyi, aileyi ve toplumu etkileyen acı olaylar olduğunu belirterek, bu tür acı olayların seyirci olduğu kadar maruz kalanlarda da benzer etkiler yaratabildiğini söyledi. fiziksel olarak maruz kalanlar.

Her bireyin maruz kaldığı olayın büyüklüğüne, kendi kültürüne, geçmiş yaşantılarına, daha önce bu tür travmatik olaylar yaşayıp yaşamadığına, yaşına ve daha birçok bireysel değişkene bağlı olarak farklı yansımalar verebileceğine dikkat çeken Dr. Dr. Sevilay Kantekin tekliflerde bulundu.

SON DERECE KORKU HİSSESİ VE HAYRANLIK NORMALDİR

tecrübe. Dr. Sevilay Kantekin, travma sonrası akut dönemde ortaya çıkabilecek olağan ve bazı rahatsız edici yansımaları şöyle sıraladı:

  • “Aşırı kaygı, çaresizlik ve dehşet duyguları, şok, duyguları hissedememe, tepkisizlik, ağlayamama ya da çok ağlayamama, suçluluk, iştah sorunları, olayı tekrar tekrar anlatmak ya da konuşmakta isteksizlik, yaşananları yeniden yaşıyormuş gibi hissetmek. sürekli deprem olayı, deprem olayını hatırlatan yerler. veya durumlardan kaçının ,
  • Uykusuzluk, sonluluk, sinirlilik, aşırı irkilme, çarpıntı, titreme, nefes almada zorluk gibi aşırı gerilim belirtileri yaşamak.”

Travmaya maruz kalan pek çok kişi için bu yansımaların genellikle olaydan sonraki ilk haftalarda kaybolduğunun altını çizen Prof. Dr. Doğal adaptasyon sürecine saygı duymak gerekir. İlk günlerde öncelikle temel ihtiyaçlar karşılanmalı” dedi.

DUYGULARINIZI BASTIRMAYA ÇALIŞMAYIN

tecrübe. Dr. Kantekin beyin sarsıntısını bizzat yaşayan veya tanık olan kişilere kendilerini daha iyi hissetmeleri için şu önerilerde bulundu:

  • “Duygularını, acını bastırmaya çalışma. Çevrenizdeki insanlarla paylaşmaya çalışın.
  • İlk günlerde uykusuzluk, çarpıntı, iç sıkıntısı gibi çeşitli sıkıntı belirtileri olabilir. Bu nedenle sakinleştirici, sakinleştirici veya alkol almayın, uykunuz günler içinde düzelecektir.
  • Kendinizi çok ağır hissediyorsanız nefes ve gevşeme egzersizleri yapabilirsiniz. Ancak bu şikayetler bir iki hafta içinde azalmıyorsa, hayatınızı zorlaştırıyorsa, baş etmekte zorlanıyorsanız bir ruh sağlığı uzmanına başvurmalısınız.
  • Bu süreçte, kaybınıza üzülmek ve üzülmek için kendinize izin verin, bu sizin en doğal hakkınız. Daha iyi hissetmek için biraz zamana ihtiyacın olacak. Duygularınız inişli çıkışlı olabilir. Bilin ki yalnız değilsiniz, yaşadıklarınızı yaşayan herkes sizinle benzer duygular içindedir.”

AİLENİN TEPKİLERİNE HAZIRLIKLI OLUN

Yakın akrabaların ilk tepkileri uyuşma, şok veya inanmama olabilir; Bu yansımaların sonrasında inkar, öfke ya da acı, suçlama, üzüntü ve suçluluk gibi duygu ve davranışlara dönüşebileceğini belirten Uzm. Dr. “Aile üyelerinin duygusal tepkilerini yorumlamaktan, eleştirmekten ve savunmaktan kaçının. Yakın bir akrabaya dokunmak ve sarılmak uygun olabilir, ancak onların rahatına veya rahatsızlığına dikkat edin ve kültürel, yaş ve cinsiyet farklılıklarına saygı gösterin. Yakın akraba özel odanın güvenli ortamında bu haberi sindirsin” dedi.

‘GÜÇLÜ OLMAK ZORUNDASINIZ’ SÖZCÜKLERİNDEN KAÇININ

Yas sürecinde olan kişilere yaklaşırken dikkatli olunması gerektiğine işaret eden Uzm. Kantekin, ağrıyı azaltmak için bireylere söylenen ‘Güçlü olmalısın’, ‘Hayat devam ediyor’, ‘Geçecek yakında bitecek’, ‘Çocukların için ayağa kalkmalısın’ gibi klişelerin olduğunu belirtti. , kaçınılmalı ve bunun yerine duyguları içtenlikle anlamaya ve paylaşmaya çalışılmalıdır.

HERKESİN KOLEKSİYONU FARKLIDIR

Kişilerin bu süreçte vücut bakımlarına özen göstermeye çalıştıklarını belirterek, daha önceden kendilerini rahatlatan şeyleri yapmaya çalışırlarsa etkili olabiliyor. Dr. “Herkesin farklı ihtiyaçları ve başa çıkma tepkileri vardır. Bazıları dua etmek, meditasyon yapmak, yürüyüş yapmak gibi başa çıkma yollarına ihtiyaç duyarken; bir başkası da akrabalarıyla sohbet etmeye ve bir arada olmaya ihtiyaç duyabilir. Hepsi kabul edilebilir, hepsi normal” dedi.

YANLIŞ BİLGİLERE DİKKAT

Uzm. Dr. “Felaketler ve travmalar sonrasında insanlar suçlu aramaya yönelebiliyor. Tek bir kişi veya grup yüzünden onları günah keçisi haline getirebilecek söylentilere, haberlere ve dedikodulara dikkat edin. Basit dedikodulardan doğaüstü açıklamalara kadar uzanan bu söylentiler toplumsal bölünmelere neden olabiliyor.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu