Sağlık

Ulusal Kan Stokları Her Gün Biraz Daha Yükseliyor

Ramazan ayında düşen kan bağışları, Kızılay’ın daveti üzerine toparlanmaya başladı. Kızılay, son günlerde günlük tüketim için hastanelere gönderdiği kan örneklerine ek olarak ülke kan stoklarına ilave kan örnekleri ekleme fırsatı buldu. Ancak bu, kan bağışçılarını uygun olmaktan caydırmamalıdır. Çünkü kan acil bir ihtiyaç değil, sürekli bir ihtiyaçtır.

Kızılay’ın ramazan ortasında yaptığı asıl “kan bağışı” daveti, her zamanki gibi gönüllü kan bağışçıları tarafından cevapsız kalmadı. Kızılay’ın daveti üzerine kan merkezlerine akın eden gönüllü kan bağışçıları, hastanelerin günlük tüketiminin üzerinde kan bağışlayarak ülke kan stoklarını da artırdı.

11 ili etkisi altına alan büyük deprem felaketi, Kızılay’ın yürüttüğü kan bağışı çalışmalarını da olumsuz etkiledi. Zelzele bölgesinde ‘afet mağduru’ kan bağışı görevlisi haline gelen Kızılay, kan bağışı merkezlerinin bir kısmını da kaybetti. Bu kayıplar üzerine diğer illerde toplanan kanlarla deprem bölgesi desteklendi. Depremin ilk gününden bu yana 124 bin 467 ünite kan bileşeni afet bölgesindeki hastanelere gönderildi.

Bu olumsuzluğun ardından başlayan Ramazan ayı her yıl olduğu gibi bu yıl da kan bağışlarını olumsuz etkiledi. Ramazan ayı için çalışma saatlerini revize eden Kızılay, olumsuz hava koşulları nedeniyle vatandaşların iftar sonrası seferberliğinin azalmasıyla değerli bir stok sorunuyla karşı karşıya kaldı. Kan bağışı daveti ise her zaman olduğu gibi gönüllü kan bağışçılarından cevapsız kalmadı. Bağışçıların geçtiğimiz hafta Türkiye’deki tüm hastanelerin kullandığı kan miktarının üzerinde bağış yapması ülke kan stoklarının tekrar yükseliş trendine girmesine yardımcı oldu.

Ülkemizin kan ihtiyacının karşılanmasından sorumlu olan Kızılay, 2005 yılında başlattığı “Güvenli Kan Temini Projesi” ile toplumumuzu kan bağışı konusunda bilinçlendirerek gönüllü kan bağışçılarının sayısını artırmayı ve gönüllü kan bağışçılarının sayısını artırmayı hedeflemektedir. ihtiyaç sahiplerine sağlıklı ve gerçek hizmet. Tüm dünyada uygulanan ve kabul gören Kan Bankacılığı ve Transfüzyon Tıbbı Bölgesel Kan Bankacılığı sistemini uygulayan Kızılay, ülkemizdeki 1.156 hastanenin kan ihtiyacını 365 gün kesintisiz olarak karşılamaktadır.

2022 yılında 2.809.765 ünite kan toplayan Kızılay’ın 2023 yılı hedefi ise 3.040.000 ünite kan bağışlamak. Ülkemizin kan ve kan bileşeni ihtiyacının karşılanması için tüm tedbirler alınmasına rağmen başta ramazan ayı olmak üzere uzun tatil dönemleri ve sert hava koşulları gibi bir dizi nedenden dolayı stok seviyelerimiz azalmaktadır. Ancak hastanelerde kan ihtiyacı artmaya devam ediyor.

Kan İhtiyacı Geciktirilemez

Kızılay, kan bağışlarında dönemsel olarak yaşanan düşüşlerin önlenmesi için Gönüllü Kan Bağışçılarına ve halkımıza davetini bir kez daha yineler ve “Kan Acil Değil, Sürekli Bir İhtiyaçtır” mesajını yineler. Hastanelerin kan ihtiyacının hızla karşılanabilmesi için kan bağışında sistematik ve sürekliliğin sağlanması büyük önem taşıyor.

Kızılay tarafından toplanan kan bağışı sayısı normal zamanlarda 8.000-10.000 civarında iken Ramazan ayında bu sayı 4.000 adet seviyelerine kadar düşebilmektedir. Hastanelerin günde 8-10 bin ünite kan kullanmaya devam ettiği ortaya çıktı.

Kızılay Kan Hizmet Üniteleri İftardan Sonra Açık

Kızılay, kan bağışlarının devam etmesi ve stokların yeniden istenilen seviyelere gelmesi için önceki yıllarda olduğu gibi çalışma saatlerinde değişikliğe gitti. Kan bağışçıları, iftardan sonra da kan bağışı yapabilir. Kan Hizmetleri’nin resmi web sitesi www.kanver.org ve kan bağışı taşınabilir uygulamasından güncel kan bağışı yer ve saatleri takip edilebilir ve kan bağışı randevuları uygun bir saate planlanabilir.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu