Haber

Trabzon’da Yorgun Kurşun Olaylarına Dikkat Çekildi

KARADENİZ Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Erdal Özer, Karadeniz Bölgesi’nde son 7 yılda meydana gelen yorgun mermi olaylarının yarısının Trabzon’da meydana geldiğini belirterek, yorgun mermileri diğer mermilerle karşılaştırdığımızda kritik noktaya ulaştıkları için daha öldürücü olduklarını görüyoruz dedi. vücudun kısımları.

Karadeniz’de özellikle düğün, nişan, asker uğurlama gibi özel günlerde silahlı kutlamalarda ‘yorgun mermiler’ can kayıplarına ve yaralanmalara neden oluyor. Bu nedenle bölgede en çok yoran kurşun olaylarının yaşandığı şehir olan Trabzon’da ‘Mutluluğa Ateş Etmeyelim’ sloganıyla 2 yıl önce bir farkındalık kampanyası başlatıldı. Kampanya kısmen etkili olsa da, yorgun mermilerle ölümler ve yaralanmalar devam etti.

ANNESİYLE YÜRÜRKEN YORGUN KURŞUN VURDU

Alperen Yavuz (9), 29 Temmuz’da kentte annesiyle birlikte yürürken göğsüne isabet eden kurşunla yaralandı. Merminin, olay yerine 1.204 metre mesafedeki kardeşinin düğününde ateş açan bekçi H.Ş.’nin tabancasından çıktığı belirlendi. HS tutuklandı.

Son olarak 4 gün önce Vakıfkebir ilçesinde yaylada evinin önünde oturan Zehra Civil (68), omzuna isabet eden yorgun kurşunla yaralandı. Hastanede tedavi altına alınan kadın ölüm tehlikesi atlattı.

‘KARADENİZ’DEKİ OLAYLARIN YÜZDE 50’Sİ TRABZON’DA GERÇEKLEŞTİ’

KTÜ Farabi Hastanesi Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Özer, son 7 yılda Karadeniz’deki yorgun mermi olaylarının yarısının Trabzon’da meydana geldiğini söyledi. prof. Dr. Özer, Medyadan yaptığımız araştırmaya göre; 2016-2023 yılları arasında 59 adet yorgun mermi yaralanması olduğunu tespit ettik. Bunların yüzde 30’unun Karadeniz Bölgesi’nden olduğunu ve bu yüzde 30’un yüzde 50’sinin Trabzon illeri bünyesinde olduğunu tespit ettik. Ölü sayısının da 5 olduğunu tespit ettik. Havaya tam 90 derece açıyla atılan bir mermi saniyede yaklaşık 45 metre hızla yere düşüyor. Bu, kafatasını delmek için yeterli bir sınırdır. 9 ve 7.65 milimetrelik tabancalarda bu hızın 80 metre ve 90 metre olduğunu biliyoruz. Bu da kafatasını ve vücudun diğer kısımlarını delip geçerek ölüm şeklinde yaralanmalara neden olur. Bu bölgede özellikle yerleşimin kıyı kesiminde ve aşağı kesimlerde olduğunu, köylerin daha baskın noktalarda olduğunu, yukarıdan atılan kurşunların kıyı kesiminde veya alt seviyelerdeki insanlara karşılık geldiğini ve buna bağlı ölümlerin meydana geldiğini söyledi. .

‘TRABZONSPOR ŞAMPİYONLUKTA İSTİSNA’

Özer, yorgun mermi yaralanmalarının diğer ateşli silah yaralanmalarına göre sanılanın aksine daha ölümcül olduğunu ifade ederek, “Kurşunlar, özellikle yukarıdan aşağıya doğru düştüğünde kişilerin kafasına, kafatasına ve göğüs kafesine saplanma eğilimindedir. Yorgun mermileri diğer mermilerle karşılaştırdığımızda vücudun kritik bölgelerine ulaştığı için daha ölümcül olduklarını görüyoruz. Mevsimsel özelliklere bakacak olursak yaz aylarında, bayramların, düğünlerin, bayramların daha yoğun olduğu aylarda, bu bölge için yayla şenliklerinin olduğu, futbol takımlarının büyük başarı gösterdiği dönemlerde bunların daha şiddetli olmasını bekleriz. başarı. Bunun istisnası, geçmiş yıllarda yapılan antrenman çalışmalarıyla Trabzonspor’un şampiyonasında şehrimiz bunu yorgun mermi olayı ve ölüm olayı olmadan atlattı. Yine yayla şenliklerine, düğün ve bayramlara dikkat etmemiz ve burada çekim yapılmamasını sağlamamız gerekiyor.

‘KADIN VE ÇOCUK YARALANMALARI DAHA FAZLA’

Yorucu kurşun olaylarında kadın ve çocukların daha çok yaralandığını belirten Prof. Bunun nedeni, bu çekimlerin rastgele olduğu için insanları seçmediğini, o gün sokaktaki insanlarla aynı zamana denk geldiğini, özellikle çocukların sokakta daha sık oynadığını bilmemizdir. Çocuklarımızın yaralanmaması veya ölmemesi için asla silah kullanmamamız ve gelişigüzel ateş etmememiz gerektiğini söyledi.

‘ŞAMPİYONLUKTA İŞLER DURDURULDU’

prof. Özer, 2 yıl önce Trabzonspor’un şampiyonluğu öncesi başlattığı ‘Mutluluğa kurşun sıkma’ kampanyasına benzer şekilde yeni bilinçlendirme çalışmalarının artırılması gerektiğini belirterek, “Geçtiğimiz 1 yılda bir çocuğumuz öldü. -2 aylık ve geçenlerde bir çocuk yorgun mermiden dolayı yaralandı.Yapılan çalışmalar, afişler ve kamu spotları nedeniyle Trabzonspor’un bir önceki yılki şampiyonluğunun durdurulabileceğini ve birçok kez Trabzonspor’un şampiyonluğuna rağmen atış yapılmadığını gözlemledik. Bunun eğitimle çözülebilecek bir sorun olduğunu düşünüyoruz.Halkımız eğitilirse bu sorun çözülecek ve yorgun mermilerden ölümler olmayacak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu