Haber

Kripto para borsası “Bitrota” soruşturmasında 10 sanığa 10 bin 640 yıla kadar hapis

ALİ CEVAHİR AKTÜRK/BÜŞRA ÇOBAN – “Bitrota” kripto para borsası üzerinden yatırımcıları dolandırdıkları iddia edilen 1’i tutuklu 10 zanlı hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan 100 sayfalık iddianamede, kripto para, Bitcoin, Bitcoin cüzdanı ve Bitcoin’in hukuki durumu ile bu borsaların kripto para borsalarının ortasındaki farklılıklar ile nasıl çalıştığı hakkında bilgiler verildi.

Endless Yazılım Teknoloji Bilişim San. para başvurusu, Cimer uygulamaları ve MASAK raporu doğrultusunda. Şüpheliler hakkında “bilgi sistemlerini banka veya kredi kuruluşlarının aracı olarak kullanarak dolandırıcılık”, “şirket faaliyeti kapsamında şirket yöneticisini dolandırmak” ve “maddi değerleri aklamak” suçlarından soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

İddianamede, söz konusu şirketin zanlılardan Hasan Özkan’ın %75 ve Kenan Altun’un %25 hissesiyle 16 Temmuz 2018’de Kayseri’de kurulduğu belirtildi.

İddianamede Kenan Altun’un şirketin tüm hisselerini 17 Ağustos 2021’de devraldığına işaret edilirken, Endless Yazılım Teknoloji Bilişim Sanayi ve Ticaret AŞ’nin adresinin şüpheli Özkan tarafından 9 Haziran 2020’de belirtildiği belirtildi. Bitrota Teknoloji Sanal ve Ticaret A.Ş. TL sermaye ile kurulduğu bildirildi.

Telegram ile yatırımcılara mesajlar

Şüpheliler tarafından yatırımcılara gönderilen yanıltıcı mesajlarda, “Değerli kullanıcılar, uzun süredir özlenen Bitrota Exchange sistemine hep birlikte geri dönmek için yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Öncelikle belirtelim ki, Bitrota Exchange borsa tarafından tanınan bir borsa markasıdır. Türkiye Cumhuriyeti.” İddianamede yatırımcılar ve Bitrota ekibi arasında Telegram sistemiyle bağlantı kurulduğu anlatıldı.

İddianamede yer alan Telegram mesajlarının tamamına yakınının Bitrota, TLNT Coin, Cent Coin’in coin satış faaliyetleri ile 1 yıl süreyle staking sistemi ile token satın alarak (ana parayı bağlayan) pazarlandığı iddianamede 1 yıl boyunca), alışılmadık sayılabilecek staking sisteminden benzer piyasaların çok üzerinde aylık/günlük faydalar elde edilebileceği belirtiliyor. söylendi.

MASAK raporu savcılığa gönderildi

İddianamede, döviz kurları yüksekken coin satışının engellendiği vurgulanırken, Endless Yazılım Teknoloji’nin banka hesaplarında yürütülen işlemlerle ilgili MASAK tarafından soruşturmanın savcılığa gönderildiği belirtildi. Bilişim AŞ Türkiye’nin her yerinde.

Transfer işlemleri bölümünde sistemin aktif olduğu 3 Temmuz 2018-21 Temmuz 2022 tarihli “Bitrota” açıklamasıyla birlikte iddianamede, 9 Mart 2020 tarihi itibariyle işlem sayısının 199 bin 327 olduğu ve sürecin devam ettiği belirtildi. Hacmin 1 milyar 276 milyon 306 bin 974 lira olduğu iddianamede hesaba para gönderen kişi sayısı belirtildi. 14 bin 547 kişinin olduğu kaydedildi.

“532 mağdur 53 milyon 926 bin 254 lira zarar verdi”

İddianamede, banka hesaplarından ve sistem kapatıldıktan sonra hesapta biriken meblağların aktarıldığı kişilerden büyük dengeli çıkış süreçlerine de yer verildi.

Buna göre, zanlı Hasan Özkan’ın sahibi olduğu “Köprü Yapı Tamir” firmasına 10 milyon lira, Özkan’ın şahsi hesabına 6 milyon 482 bin lira, şahsi hesabına 582 bin 651 lira olmak üzere toplam 22 milyon 86 lira ödendi. Tutuklu Altun. 454 TL’lik bir meblağ aktarıldığı belirtildi.

Bu kapsamda iddianamede, şirketin kurucuları ve yöneticileri olan Kenan Altun ve Hasan Özkan’ın diğer sanıklarla birlikte, şirketin kurulduğu günden bu yana diğer sanıklarla birlikte hareket ederek kurdukları piramit satış sistemi ile, dolandırıcılık amacıyla kurulan, toplam 532 mağdur 53 milyon 926 bin 254 lira heba etti. Dolandırıcılık suçunu işledikleri anlaşıldığı belirtildi.

Sanıklar için 10 bin 640 yıla kadar hapis talebi

İddianamede, aralarında sistemin ortakları Altun ve Özkan’ın da bulunduğu 10 zanlı, “bilgi sistemlerini banka veya kredi kuruluşlarının aracı olarak kullanarak dolandırıcılık” ve “şirket faaliyeti kapsamında şirket yöneticisi tarafından dolandırıcılık” suçlarından yargılandı. “, 532 kurban için toplam 3.724 yıldan 10.640 yıla kadar. hapis cezası istendi.

Altun ve Özkan’a “mal varlığı aklama” kabahatinden de 7 yıla kadar hapis cezası verilmesini talep eden iddianamede, aralarında Altun ve Özkan’ın da bulunduğu 31 sanık “bilgi sistemlerini banka veya banka aracı olarak kullanarak dolandırıcılık” suçlamasıyla yargılandı. kredi kuruluşları”, “suç işlemek amacıyla”. “Örgüt kurma”, “Malaki değerlerin meşru yollarla elde edildiği kanaati oluşturma”, “Amaçla kurulmuş örgüte üye olma” kabahatlerinden kovuşturmaya yer olmadığına ayrıca karar verildiği belirtildi. suç işlemekten”, “tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerine yönelik dolandırıcılık”.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu