Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran’la yeni sınır kapılarının açılması gündemimizde

Türkiye-İran İş Forumu’nda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İki komşu ülke olarak İran’la ticaretimizin gelişmesi için sınır bölgelerindeki faaliyetlere ve buradaki altyapıya özel önem veriyoruz. Gürbulak kapısı tamamlandı, Gürbulak yüksek kapasiteyle hizmet verecek. İran ile yeni sınır kapılarının açılması da gündemimizde.” söz konusu.

ERDOĞAN, Türkiye-İRAN İŞ FORUMU’NA KATILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’daki diplomatik temasları kapsamında İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile Türkiye-İran İş Forumu’na katıldı. Türkiye ile İran arasında ekonomik iş birliğinin geliştirilmesinin önemine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni sınır kapılarının açılabileceğinin sinyalini verdi.

“KAOS TÜCCARLARI HEDEFLERİNE ULAŞAMAZ”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Umarım kan ve gözyaşıyla beslenen kaos tüccarları hedeflerine ulaşamazlar. Türkiye ile İran arasındaki ekonomik ve ticari iş birliğini daha da güçlendireceğine inandığım bu forumun hayırlı olmasını diliyorum” dedi. .

“İRAN İLE ÇOK YÖNLÜ BAĞLARIMIZ VAR”

Bu etkinliğin düzenlenmesinde öncülük yapan ve katkı sağlayan tüm kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Türkiye ve İran, yaklaşık 170 milyonu aşan nüfusa ve muazzam kaynaklara sahip iki komşu ve kardeş ülkedir. Temel, çok boyutlu ilişkilerimiz var. Ülkelerimiz arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi yönünde önemli bir potansiyelin olduğunu görüyoruz. Bugüne kadar çeşitli sebeplerden dolayı bu potansiyelden yararlanamadık.

“TÜRKİYE VE İRAN EKONOMİK İŞBİRLİĞİNİ GELİŞTİRMELİ”

Sayın Reisi ile gerçekleştirdiğimiz ikili ve heyetler arası görüşmelerde işbirliğini geliştirme irademizi teyit ettik. Bölgemizde güvenliğin, istikrarın ve refahın sağlanmasında bölgesel sahiplenme ve işbirliğinin değeri vazgeçilmezdir. İki büyük bölgesel güç olan Türkiye ve İran’ın refah, kalkınma ve istikrar için ekonomik işbirliklerini mutlaka geliştirmesi gerekiyor.

“30 MİLYAR DOLAR HEDEFİNE ULAŞMA KARARLILIĞIMIZ DEVAM EDİYOR”

Geçmişte İran’la belirlediğimiz 30 milyar dolar hedefine ulaşma kararlılığımızı sürdürüyoruz. Son yıllarda ikili ticaretimizde düşüşler yaşandı. Bunun temel nedeni İran’a yönelik yaptırımlar ve salgındı. Esasen Türkiye olarak burada da kararlı duruşumuzu sürdürüyoruz. Tek taraflı yaptırımları tasvip etmediğimizi, bu tür baskı araçlarına başvurmanın amaca hizmet etmediğini her zaman dile getirdik. Yaptırımlar nedeniyle komşumuz İran’la ekonomik ve ticari ilişkilerimizi kesmedik, bundan sonra da kesmeyeceğiz.

“İRAN’LA YENİ SINIR KAPILARININ AÇILMASI GÜNDEMİMİZDE”

Tercihli ticaret anlaşmasının kapsam dışı kalan 67 eserimizi de kapsayacak şekilde tam olarak uygulanması ve sonrasında içeriğinin daha da genişletilmesi en temel gerekliliklerden biri. Karma Ekonomik Komisyonun bir sonraki toplantısında tüm konuların kapsamlı bir şekilde tartışılmasının faydalı olacağını düşünüyorum. İki komşu ülke olarak İran’la ticaretimizin gelişmesi için sınır bölgelerindeki faaliyetlere ve buradaki altyapıya özel önem veriyoruz. Gürbulak kapısındaki modernizasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla Gürbulak yüksek kapasiteyle hizmet verecek. İran’la yeni sınır kapılarının açılması da gündemimizde.

“YÜKLENİCİLERİMİZ İRAN’DA 4,6 MİLYAR DOLARLIK PROJEYİ ÜSTLENDİ”

Türk müteahhitlik departmanının başarıları tüm dünyada biliniyor. Müteahhitlik firmalarımız İran’da 4,6 milyar dolar değerinde 56 proje üstlendi. Yaptırımlar nedeniyle birçok batılı şirket İran’dan kaçarken, 200 şirketimiz de tüm zorluklara rağmen İran’da kalmayı tercih etti. Kazan-kazan yaklaşımı çerçevesinde şirketlerimizi İran’a daha fazla yatırım yapmaya teşvik edeceğiz. İkili ticaretimizin gelişmesi açısından taşımacıları mağdur eden akaryakıt fiyat farklılıklarını karşılıklı olarak ortadan kaldırmaya yönelik teklifimizi burada yinelemek istiyorum. İran’da frekans kısıtlamalarının kaldırılması yönündeki talepler ticari temasları artıracak.

“TAHRAN-VAN YOLCU TREN SEVİYELERİ YENİDEN BAŞLAMALI”

Tahran-Van yolcu treni seferlerinin yeniden başlatılmasında fayda görüyoruz. İranlı kardeşlerimizin en çok tercih ettiği turizm destinasyonunun Türkiye olmasından memnuniyet duyuyoruz. İş insanlarımızın bu toplantıya gösterdiği ilginin, Türk girişimcilerin İran’da yatırım yapma konusunda ne kadar istekli olduğunu gösterdiğini düşünüyorum.

Siyasetçiler olarak bizim görevimiz iş dünyasına yardımcı olmak, önünüzü açmaktır. Karşılıklı ticaretimizi artırmaya yönelik girişimlerimizi sürdürmemiz gerekiyor. Attığınız her adımda samimiyetle destek olacağımızı bilmenizi isterim. Bu vesileyle değerli Cumhurbaşkanım Reisi kardeşimin Türk yatırımcılara verdiği desteği artırarak sürdüreceğine inanıyorum.

“GAZZE SORUNUNDA KARARLI VE ONURLU BİR DURUŞ TUTTUK”

Bugünkü iş forumumuzu Gazze’de ve işgal altındaki Filistin topraklarında yaşanan katliamların gölgesinde gerçekleştiriyoruz. İsrail’in masum Filistinli kardeşlerimize yönelik saldırılarında 26 bin kişi şehit oldu. Gazze halkı insanlık tarihine utançla geçecek bir zulmün kurbanı oldu. Onlarca yıldır dünyaya insan hakları ve demokrasi dersi verenlerin gerçek yüzlerini hep birlikte gördük. Türkiye olarak bu soruna karşı ilk günden bu yana onurlu, kararlı ve vicdanlı bir duruş sergiledik.

Filistinli kardeşlerimize tüm imkanlarımızla her alanda destek olmaya çalıştık. 26 bin tonu un olmak üzere toplam 30 bin tonun üzerinde yardım malzemesini Gazzeli kardeşlerimize ulaştırmak üzere bölgeye sevk ettik. Türkiye’de 380 hasta ve 344 yaralı refakatçimizi ağırlayıp tedavilerini sağlıyoruz.

“ULUSLARARASI HUKUKTA ATILACAK ADIMLARI DESTEKLİYORUZ”

Uluslararası hukuk alanında atılan adımları destekliyoruz. Katliamların durdurulması ve kalıcı barışın önünün açılması için var gücümüzle çalışıyoruz. El-Ariş’e 17 uçak ve 5 gemi dolusu insani yardım gönderdik.

“ZAFER FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİN OLACAK”

Zulümle kötülük yapmaya çalışanların sonu çok kötü olacaktır. Bu süreçte zafer Filistinli kardeşlerimin olacaktır. İsrail’in işgal politikalarına karşı topraklarını canlarıyla savunan Filistinli kardeşlerimize Cenab-ı Allah’tan yardım niyaz ediyorum. Türkiye-İran İş Forumu’nun güzel sonuçlara vesile olmasını diliyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu