Haber

Hatay’daki 2 bin yıllık tarihi binalar depremde hasar görmedi

HATAY’ın Samandağ ilçesinde, tarihi 2 bin yıl öncesine dayanan ve ‘dünyanın el yapımı en büyük tüneli’ olarak bilinen Titus Tüneli ve Beşikli Mağarası, Kahramanmaraş merkezli depremlerden zarar görmedi.

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde en çok yıkım ve can kaybının yaşandığı yerlerden biri Hatay oldu. ‘Medeniyetler Şehri’ olarak bilinen kentte, depremde çok sayıda yapının yanı sıra birçok tarihi inanç merkezi de yıkıldı. Büyük depremde cami, sinagog, kilise gibi yıkılan yapıların aksine bazı tarihi yapılar zarar görmedi.

Samandağ ilçesinde bulunan ve yaklaşık 2 bin yıl önce Roma döneminde inşa edilen Titus Tüneli, yıkıcı depremi atlattı. Roma İmparatoru Vespasianus tarafından dağdan su gelmesini engellemek için yaptırılan tünel, ‘dünyanın elle yapılmış en büyük tüneli’ olarak biliniyor. 7 metre yüksekliğe ve 1380 metre uzunluğa inşa edilen tünelin tutsaklar tarafından çekiç kullanılarak yapıldığı belirtiliyor.

Tünel ile aynı dönemde tamamen kayaya oyulmuş olan Beşikli Mağara da hasar görmemiş yapılardan biriydi. Kaya mezarlarının bulunduğu mağaranın bulunduğu bölge antik çağlarda ‘ölüler şehri’ olarak anılırdı ve girişinde sütunlar bulunur. Binlerce yıldır ayakta duran sütunlar mağarayı taşıyor. Pek çok afeti geride bırakan tarihi mekanlar, 6 Şubat’ta kentte meydana gelen ve binlerce binanın yıkılmasına neden olan depremlerde hasar görmedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu