Haber

Van’da yerel seçim yarışı: Bir yanda Zeydan ve Şedal, diğer yanda Arvas

KAMYONET – Siyasi partiler 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimler için çalışmalarını hızlandırdı. Partilerin belediye başkan adayları da netleşmeye başladı. AK Parti, Van Büyükşehir Belediyesi’ne Abdulahat Arvas’ı aday gösterirken, Halkın Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ön seçimle eş genel başkan adayı olarak Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan’ı belirledi.

Önceki dönemde AK Parti Van Milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yer alan Arvas, 14 Mayıs 2023’te yapılan son genel seçimde AK Parti’nin üçüncü sıradan milletvekili adayı oldu. Ancak Arvas, milletvekili adayı olamadı. Parti olarak Meclis’e Van’dan iki milletvekili seçildi. Arvas, 31 Mart seçimlerinde AK Parti’nin Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.

AK Parti’nin Van adayına karşı DEM Partili iki isim var: Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan.

DEM Partisi’nin ilk kez uyguladığı birinci tür ön seçimde Neslihan Şedal salt çoğunluğu alarak adaylığını sağlamlaştırırken, ikinci türde erkek eş genel başkan adayı belirlendi. Önceki dönem yerine kayyum olarak atanan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Mustafa Avcı ile 25. ve 26. dönem HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan arasında yapılan oylamada Zeydan oyların çoğunluğunu aldı. Böylece Şedal ve Zeydan, DEM Partisi’nin Van Büyükşehir Belediyesi eş genel başkan adayı oldu.

AK PARTİ VAN’I ÜST ÜST ÜÇ KEZ KAZANAMADI

2004 yılında yapılan son yerel seçimler sonucunda o dönemde büyükşehir olmayan Van Belediyesi’ni AK Parti kazandı ve Burhan Yenigün belediye başkanı seçildi. 2009 yılında yapılan yerel seçimlerde Yenigün’ü aday gösteren AK Parti, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) adayı Bekir Kaya’ya yenildi. 2014 seçimlerinde uzun yıllar kentte imamlık yapan Osman Nuri Gülaçar’ı, 2019 seçimlerinde ise Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva’yı aday gösteren AK Parti, istenilen sonucu elde edemedi. sonuç yine istedi.

Van’ı 3 kez üst üste kaybeden AK Parti, 31 Mart’ta kazanmak istiyor. DEM Partisi ise 8 yıldır kayyumla yönetilen belediyeleri yeniden kazanacağına inanıyor.

Van’ın sosyolojik, siyasi ve ekonomik durumuna hakim isimlerle; Partilerin Van adaylarını, DEM Partisi ön seçimini ve seçim sürecini konuştuk.

Feminist aktivist Zozan Özgökçe

ÖZGÖKÇE: ‘DEM PARTİSİ DAHA DEMOKRATİK HAREKET ETMEYE ÇALIŞIYOR’

Feminist aktivist Zozan Özgökçe’ye göre Türkiye’deki seçim sistemi ve siyasi partilerin aday seçme tekniklerinde birçok sorun var. Mevcut seçim sisteminde; Milletvekillerinin, belediye başkanlarının ve muhtarların halkı tam olarak temsil etmediğini belirten Özgökçe, “Siyasi partilerin kimleri aday olarak seçtikleri ve onları nasıl seçtikleri çok önemli. DEM Partisi, heyetleriyle ön seçime gitti. Ancak belki de ilk defa yapıldığı için dengesiz bir sistemdi. Bunun Van’ın tabanını yansıttığını düşünmüyorum. AKP’ye baktığımızda demokratik bir sisteme sahip olmadığını görüyoruz. Her şeyin tepeden belirlendiği bir sistemle çalışıyorlar. “DEM Partisi eleştirdiğimiz noktalar ve eksiklikler olsa da daha demokratik davranmaya çalışıyor” dedi.

‘ARVAS AİLESİNİ TÜM KURUMLARA YERLEŞTİRMELİLER’

Özgökçe; Ailesinin birçok üyesinin daha önce Van’da kamu kurumlarında yönetici olarak görev yapmasıyla öne çıkan AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Abdulahat Arvas ile ilgili olarak, “AKP, Van’da Abdulahat Arvas’ı aday gösterdi. Arvas ailesini tüm kurumlara yerleştirmeliler. “Arvas ailesini tüm belediyelere, tüm belediye meclislerine, tüm il müdürlüklerine yerleştirmeliler ki onlar da kurtulsun, biz de kurtulabiliriz” dedi.

Özgökçe, belediyelerde kadınların temsili konusuna da eleştirerek, “Kadın kotası ve eş başkanlık sistemi önemli ama belediyelerde engelli temsili ve kadın temsili şu ana kadar çok düşük düzeyde kaldı. “Muhtarlara ve üyelerine baktığımızda bile erkek egemenliğinin olduğunu görüyoruz” dedi.

İşadamı Feridun Irak

IRAK: ‘BELİRLENEN ADAYLARIN SEÇMENİN TERCİHLERİNİ YANSITIĞINI DÜŞÜNMÜYORUM’

Daha önce Van Ticaret Borsası ile Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı görevini yürüten işadamı Feridun Irak, DEM Partisi’nin gerçekleştirdiği ön seçim ve sonuçlarını değerlendirdi. Ön seçimin demokrasi açısından son derece değerli olduğunu belirten Irak, şöyle konuştu: “Üye sayısı fazla olan partilerde ve hakim gözetiminde ön seçim yapılırsa seçmenin görüşü sandığa yansır. kutu. Benim takip edebildiğim kadarıyla DEM Partisi’nin Van’da yaptığı tam olarak bu değildi. Kurulan oy sandıkları hakimin denetimi altında değildi. Bana göre bu şekilde yapılan anketler seçmenin tercihini tam olarak yansıtmıyor. Dolayısıyla seçilen adayların seçmenin tercihlerini yansıttığını düşünmüyorum. AKP’nin üye sayısı oldukça fazla. Ancak sadece delegeler arasındaki eğilimleri yokluyorlar. Üye sayısı DEM Partisi’nin aldığı oylara göre son derece düşük olup, sandıklar hakim denetiminde tutulmamaktadır. “Bu durumda sonuçlara ‘seçmenin tercihi’ denilemez” dedi.

Gazeteci Osman Nuri Yıldız

YILDIZ: ‘SONUÇLAR AKP ADAYLARINA AZ DA olsa UMUT VERDİ’

Uzun yıllar Van’da gazetecilik yapan Osman Nuri Yıldız, DEM Partisi’nin yaptığı ön seçimi şu şekilde değerlendirdi: “DEM Parti’de adaylık yarışının Abdullah Zeydan ile Mustafa Avcı arasında olması bekleniyordu. . Beklendiği gibi oldu. Ön seçim olmasaydı eş başkan adaylarından birinin Van’ın güneyinden, diğer eş başkan adayının da Van’ın kuzeyinden olması bekleniyordu. DEM Partisi, Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini yeniden kazanacak ancak yüzde 50’den fazla oy alıp alamayacağı henüz belli değil. Ön seçimlerin tek başına sağlıklı sonuçlar doğuracağına inanmıyorum. Van’ın bazı ilçelerinde aile istikrarı çok kıymetli. Sonuçlar AKP adaylarına az da olsa umut verdi. Bundan dolayı bazı ilçeler kaybedilebilir.”

‘ARVAS’IN DUYURUSU SÜRPRİZ OLDU’

AK Parti’nin seçtiği adayın sürpriz yarattığını belirten Yıldız, “Anketlerde açık ara önde olan Zahir Kandaşoğlu’nun yerine Abdulahat Arvas’ın açıklanması sürpriz oldu. Arvas AKP tabanına yabancı değil ama aday olması beklenmiyordu. AKP, Van’da son üç yerel seçimde oyların yüzde 40’ını aldı. Arvas’ın bu çıtayı koruması zor görünüyor. “Ekonomideki ve kayyımlardaki kriz AKP için dezavantajdır” dedi.

31 Mart’ta yapılacak seçimde Refah Partisi’nin (YRP) il genelinde yeterli oyu alabileceğini, Saadet Partisi ile Gelecek Partisi’nin kurduğu kent ittifakının ise il genelinde yeterli oyu alabileceğini ifade etti. İpekyolu ilçesinde Yıldız, “Bunlar AKP’nin çantasından çıkacak oylardır.”

haberkocarli.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu