Ekonomi

Küresel hisse senedi fonları Fed’in duraklama beklentileriyle yükseldi

Küresel hisse senedi fonları, yatırımcıların Fed’in beklenenden düşük ABD enflasyonu nedeniyle faiz artırımlarını duraklatma ihtimaline olumlu tepki vermesiyle Pazar günü sona eren haftada önemli miktarda giriş yaşadı. MSCI Dünya Hisse Senedi Endeksi, Salı günü açıklanan ABD verilerinin Ekim ayında tüketici fiyatlarının %0,1 artış varsayımlarının aksine sabit kaldığını göstermesiyle bu hafta 686,32 ile iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) de yalnızca %0,2 arttı ve tahmin edilen %0,3’lük artışı kaçırdı.

London Stock Exchange Group (LSEG) verilerine göre yatırımcılar, küresel hisse senedi fonlarına hafta içinde net 11,48 milyar dolar ekleyerek 14 Haziran’dan bu yana en değerli haftalık net alımı gerçekleştirdi. önceki haftanın net alımı 1,84 milyar dolardı. Avrupa ve Asya hisse senedi fonlarına sırasıyla 1,24 milyar dolar ve 431 milyon dolarlık giriş yaşandı.

Teknoloji bölümü, 15 Aralık 2021’den bu yana en yüksek seviye olan 2,15 milyar dolarlık net yatırımla ilgide önemli bir artış gördü. AltınKıymetli madenler ve iletişim hizmetleri sektörlerinde de sırasıyla 534 milyon dolar ve 237 milyon dolarlık giriş yaşandı.

Küresel tahvil fonları sermaye çekmeye devam etti ve bu fonlara yönlendirilen yaklaşık 3,5 milyar dolar, art arda net alımların ikinci haftasına damgasını vurdu. Yüksek getirili tahvil fonları yaklaşık 5,01 milyar dolarlık net alım kaydederek önceki haftaki 6,43 milyar dolarlık girişe katkıda bulundu. Ancak devlet tahvili fonlarına girişte önemli bir düşüş yaşandı ve önceki haftanın 2,77 milyar dolarlık net alımına göre %95 düşüşle yalnızca 140 milyon dolar geldi.

Emtia piyasasında enerji fonları üst üste dördüncü hafta da popülerliğini koruyarak yaklaşık 77 milyon dolarlık bir giriş sağladı. Kıymetli maden fonları 53 milyon dolarlık mütevazı bir girişle üç haftanın en düşük girişini gördü.

Gelişmekte olan piyasa (EM) fonlarına ait 29.658 fonun yer aldığı bilgiler, önceki hafta görülen 745 milyon dolarlık net alımın aksine, GOÜ tahvil fonlarında hafta içinde 1,3 milyar dolarlık net satış gerçekleştiğini gösterdi. Gelişmekte olan ülkelerdeki hisse senedi fonları, art arda 14. haftada 554 milyon dolarlık net çıkışla mücadeleye devam etti.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu