Haber

G20 Liderleri Yenilenebilir Enerji Kapasitesinin Üçe Katlanması Konusunda Anlaştı

YENİ G20 liderleri yenilenebilir enerji kapasitesini ve iklim eylemi fonlarını üç katına çıkarmayı kabul etti.

Hindistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen 18. G20 Başkanlar Zirvesi’nin ardından yayınlanan “Tek Dünya, Tek Aile, Tek Gelecek” ana temasıyla hazırlanan deklarasyonda iklim hareketine ilişkin dinamik hedeflere yer verildi.

G20 görüşmelerinin bir kısmına liderlik eden Hindistan hükümet yetkilisi Amitabh Kant, deklarasyonu “iklim eylemiyle ilgili muhtemelen en canlı, dinamik ve iddialı belge” olarak nitelendirdi.

Aşırı sıcaklıklar gibi doğal afetlerin yaygınlaştığı bir dönemde G20 liderlerinin iklim eylemlerine ilişkin mesajları dikkat çekti.

G20 başkanları, güçlü, sürdürülebilir, istikrarlı ve kapsayıcı büyümeyi mümkün kılmanın ve iklim hedeflerine ulaşmanın bir yolu olarak, çeşitli yollardan temiz, sürdürülebilir, adil, uygun fiyatlı ve kapsayıcı enerji geçişlerini hızlandırma konusunda anlaştılar.

Gelişmekte olan ülkelerin düşük karbon/emisyona geçişlerini desteklemek kapsamında düşük maliyetli finansman sağlamak için çalışacaklarını belirten liderler, yenilenebilir enerji kapasitesini küresel ölçekte üç katına çıkarma çabalarını sürdürme taahhüdünde bulundu.

G20 ülkeleri ilk kez saf enerjiye geçiş için gerekli önlemler üzerinde anlaşmaya varırken, liderler ayrıca gelişmekte olan ülkelerin 2030 yılına kadar emisyon hedeflerini tutturabilmeleri için 5,8-5,9 trilyon dolar gerekliliğine dikkat çekti.

Öte yandan küresel fosil yakıtlara bağımlılığın kademeli olarak azaltılması konusunda anlaşmaya varılamadı.

ortahisar-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu