Haber

F-16’ların Türkiye’ye satışına ilişkin ABD Kongresi’ndeki itiraz süresi doldu

F-16’ların Türkiye’ye satışına ilişkin son baraj dün gece ABD Kongresi’nde aşıldı. Kongrede 15 gün süren inceleme ve itiraz süreci dün gece sona erdi. Bu süreçte yalnızca Kentucky Senatörü Rand Paul itiraz ederken, Senato Dışişleri Komitesi’ne iletilen bu itirazla ilgili herhangi bir işlem yapılmadı. Bundan sonra satış süreci iki ülke kurumları arasındaki görüşmelerle ilerleyecek.

Rusya’dan S-400 alımı nedeniyle yeni nesil savaş uçağı F-35’in programından çıkarılmasının ardından Türkiye, 40 adet F-16 satın almak ve mevcut 79 adet F-16’yı modernize etmek için ABD’ye başvuruda bulundu. Ancak Türkiye Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyeliğini onaylamadığı için bu başvuru Kongre’ye iletilmedi. İsveç’in üyeliğinin onaylanmasıyla ABD hükümeti satışı onayladı ve konu Kongre’ye iletildi. Satışın yaklaşık 23 milyar dolara gerçekleşmesi bekleniyor.

‘ÖNEMLİ BİR ADIM’

ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Jeff Flake, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda sürecin Kongre’de tamamlanmasını “ileriye doğru atılmış önemli bir adım” olarak nitelendirdi. Flake, “Türkiye’nin F-16 filosu NATO’nun gücü açısından hayati öneme sahiptir ve Müttefiklerin gelecekte birlikte çalışabilmesini sağlar” diye ekledi.

TESLİM 2027 YILINA KADAR GECİKEBİLİR

BBC Türkçe’nin havacılık kaynaklarından aktardığına göre, F-16’ların üreticisi Lockheed Martin’i bekleyen çok sayıda F-16 siparişi var. Bu nedenle uçağın teslimatının 2027 yılına kadar ertelenebileceği aktarılıyor.

(DIŞ HABER SERVİSİ)

luleburgaz-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu