Ekonomi

ABD’de konut kredisi faizleri 5. haftadaki düşüşü taşıyor

ABD’de 30 yıl vadeli mortgage (konut kredisi) ortalama faiz oranı 5 hafta üst üste yüzde 6,18’e geriledi.

Mortgage Bankaları Birliği (MBA) verilerine göre, konut kredisi başvuruları 3 Şubat’ta sona eren haftada bir önceki haftaya göre yüzde 7,4 arttı.

Ülkede 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı yüzde 6,19’dan yüzde 6,18’e düştü. Düşüşünü 5. haftaya taşıyan 30 yıl vadeli konut kredisi ortalama faiz oranı, Eylül 2022’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Aynı dönemde 15 yıl vadeli konut kredisi ortalama faiz oranı yüzde 5,5’ten yüzde 5,64’e yükseldi.

MBA Başkan Yardımcısı Joel Kan, 30 yıllık ipotekler için ortalama faiz oranının düştüğünü, geçen hafta başvuruların arttığını söyledi.

Kan, 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranının Ekim 2022’deki en yüksek seviyesi olan yüzde 7,16’nın neredeyse 1 puan altında olduğunu kaydetti.

Mortgage başvurularının bir yıl öncesine göre yüzde 58 daha az olduğunu belirten Kan, mortgage oranlarının hala önemli ölçüde yüksek olduğunu söyledi.

Kan, geçen yıl faiz oranlarındaki hızlı artış nedeniyle yavaşlayan konut alım hareketliliğinin, konut kredisi faizlerinin gerilemesi ve konut talebinin güçlü seyrini sürdürmesi ile kademeli olarak toparlandığını söyledi.

ABD’de 30 yıllık bir ipotek için ortalama faiz oranı Ekim 2022’de yüzde 7’yi aşarak 21 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Ülkede ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yüksek enflasyona karşı agresif para politikası sıkılaştırması konut piyasasını önemli ölçüde zayıflattı.

kozlu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu