Ekonomi

ABD İşgücü Piyasası Verileri Küresel Piyasaları Olumlu Etkiliyor

Cuma günü açıklanan ABD işgücü piyasası verilerinin durgunluk endişelerini hafifletmesiyle küresel piyasalar olumlu seyrini koruyor.

ABD ekonomisindeki gelişmeler varlık fiyatları üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

Cuma günü açıklanan verilere göre ABD’de Nisan ayında tarım dışı istihdam 253 bin kişi artarak beklentilerin üzerinde artarken, işsizlik oranı yüzde 3,5’ten yüzde 3,4’e geriledi. Veriler ülkedeki durgunluk endişelerini giderirken, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizini bir süre daha bu seviyede tutacağına dair beklentiler güçlü seyrini sürdürdü.

Bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalmasıyla birlikte Cuma günü Apple hisselerinin öncülüğünde New York borsasında alım ağırlıklı bir seyir izlenirken, odakta bu hafta ABD’de açıklanacak enflasyon bilgileri yer aldı. yatırımcıların

Analistler, Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında attığı “şahin” adımlarının Haziran ayı itibarıyla fiyatlandığını ancak Çarşamba günkü verilerin bu beklentiler üzerinde etkili olmasının beklendiğini kaydetti.

Ülkede enflasyonun halen Fed’in hedeflediği seviyelerin oldukça üzerinde olduğuna dikkat çeken analistler, enflasyon bilgileriyle birlikte piyasalardaki oynaklığın artacağını belirtti.

Öte yandan ABD’de borç limiti çıkmazına ilişkin tartışmalar sürerken, Beyaz Saray’ın borç limitindeki kısa vadeli artışı değerlendirdiği bildirildi.

Ülkede bilanço takviminin devam ettiğini hatırlatan analistler, bu hafta Merck, Toyota ve Airbnb gibi şirketlerin bilançolarının piyasaya etki etmesinin beklendiğini kaydetti.

Emtia fiyatları haftaya yükselişle başlarken, geçen hafta yüzde 6,2 azalan Brent petrolün varil fiyatı yeni haftaya yüzde 0,5 artışla 75,6 dolardan, altının ons fiyatı 2 bin 22 dolardan başladı. yüzde 0,3 artışla.

Bu gelişmelerle birlikte New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 1,85, Dow Jones endeksi yüzde 1,65 ve Nasdaq endeksi yüzde 2,25 yükseldi. ABD’de endeks vadeli kontratları yeni haftaya düşüşle başladı.

Avrupa’da borsalar Cuma günü alım seyri izlerken, İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) faiz kararı ve yoğun veri gündeminin hafta boyunca piyasaların yönünü etkilemesi bekleniyor.

Para piyasalarında fiyatlamalarda BoE’nin faiz oranlarını 25 baz puan artıracağı kesinleşirken, BoE Lideri Andrew Bailey’nin siyasi metni ve sinyallerinin varlık fiyatlarına etki etmesi bekleniyor.

Analistler, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) geçtiğimiz hafta üç ana politika faizini 25 baz puan artırdığını belirtirken, bankanın kararlarını almaya devam edeceğini açıklamasıyla açıklanacak makroekonomik verilerin öneminin daha da arttığına vurgu yaptı. verilere dayalı.

Cuma günü Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,44, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,98, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 1,26 ve İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 2,54 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni haftaya yükselişle başladı. İngiltere’de piyasalar bugün tatil nedeniyle kapalı olacak.

Japonya hariç Asya’da alım ağırlıklı bir eğilim göze çarparken, ABD’deki resesyon endişeleri Asya’daki borsaları destekliyor.

Japonya’daki bankalar düşüşün başını çekerken, bugün ülkede açıklanan verilere göre hizmetler bölümü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) 55,4’e, bileşik PMI ise 52,9’a yükseldi.

Kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 oranında değer kaybederken, Çin’de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,7, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,7 ve Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,6 arttı.

Cuma günü satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü bir önceki kapanışın yüzde 1,86 altında 4.400,76 puandan tamamladı.

Cuma gününü yatay bir seyirle 19.5033’ten kapatan Dolar/TL, bugün bankalararası piyasa açılışında 19.5010’dan işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde Hazine nakit istikrarının, yurt dışında ise ABD toptan satış stoklarının takip edileceğini belirterek, teknik olarak BIST 100 endeksinde 4.360 ve 4.300 seviyelerinin dayanak, 4.500 puanın ise direnç konumunda olduğuna dikkat çekti.

Bugün piyasalarda takip edilecek bilgiler şu şekilde:

11.30 Euro bölgesi, May Sentix yatırımcı güveni

17.00 ABD, Mart toptan stokları

17.30 Türkiye, Nisan Hazine nakit dengesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu